Het maakproces van porseleinen creaties2021-05-04T11:11:30+02:00

Het maakproces van porselein.

Porselein biedt heel veel mogelijkheden om te variëren. Die variatie zit enerzijds in de vorm en de kleur, maar vooral ook in de variatie in het maakproces. Bijvoorbeeld wanneer en op welke manier de kleur wordt toegevoegd. Of de dikte van de gietklei die achterblijft in de mal. Uiteraard zorgt ook de nabewerking, het schuren, verven of glazuren voor het unieke karakter van elke creatie. Evengoed kent het porseleinen maakproces een aantal standaard stappen. Ik beschrijf ze hieronder.

Het begint met een vorm

Alles begint met een idee en een vorm. Een vorm die vervolgens vertaald moet worden naar een mal in gips. Het merendeel van de mallen maak ik zelf.

Van vloeibaar naar vast

De vloeibare porseleinklei wordt in de mal gegoten en de overtollige klei wordt er weer uit gegoten. Zo blijft een laag porseleinklei achter in de mal. Doordat de mal van gips is, wordt al het vocht uit de porseleinklei getrokken, zodat het droogt en na een tijdje zelfs een beetje krimpt. Door de krimping laat de vorm los van de gipsen mal. Dit is het moment dat de vorm uit de mal gehaald wordt.

Biscuitstook

Eenmaal uit de mal wordt de vorm een beetje bijgewerkt, bijvoorbeeld om de naden weg te werken of een gat aan te brengen. Daarna gaat het de oven in op 1000 graden. We noemen dit de biscuitstook. Het opstoken van de oven, het bakken en afkoelen duurt minstens een dag of 2. Nadat het is afgekoeld wordt de vorm nat geschuurd en eventueel geschilderd of bijgewerkt.

Glazuren en afbakken

Na het nat schuren moet de vorm eerst nog een nacht drogen. Dan wordt de glazuur aangebracht aan de binnenkant en dit moet eerst weer een nacht drogen. De volgende dag glazuur ik de buitenkant en dan kan het porselein voor de tweede keer gebakken worden. Dit gebeurt op 1250 graden. De hitte doet de porseleinklei krimpen en zorgt ervoor dat de samenstelling van het porselein zo hard wordt. Het glazuren maakt het materiaal extra waterdicht.

Kenmerkende kleuren van Everdien

Voor mijn creaties gebruik ik een eigen kleurpallet, wat kenmerkend is voor mijn werk. Voor elke kleur ontstaat een receptuur met de juiste verhouding tussen de gebruikte kleurpigmenten. Zoals een kok smaken creëert, creëer ik mijn kleuren. Zo kan ik ook een specifieke kleur maken op verzoek. Ondanks de vaste receptuur is het aan te raden om items met een zelfde kleur tegelijkertijd te laten maken. Het blijft immers handwerk, zowel de kleursamenstelling als het bakken.

Marmering kleuren

De gemarmerde porseleinen creaties worden ook gemaakt in een mal van gips. Dan wordt kleurpigment toegevoegd aan het vloeibare gietporselein. Door wiegen en draaien van de mal ontstaat zo het marmereffect. Elke keer weer anders. In de marmercollectie is geen enkel item geglazuurd. Het porselein wordt zo dun mogelijk gemaakt, waardoor het doorschijnend wordt. Vooral in de zon, een kaars of een andere lichtbron geeft daardoor een heel bijzonder effect. Ze zijn waterdicht, maar kalk veroorzaakt nare vlekken en ongeglazuurde  objecten zijn moeilijker schoon te maken, daarom adviseer ik om er een glas in te zetten.

Ga naar de bovenkant