Wonder van de natuur gevangen in kunst
Iedereen is onder de indruk van de Victoria Amazonica. Niet voor niets wordt zij de koningin onder de waterlelies genoemd, met haar bijzondere bloei en ontzagwekkende bladeren die wel een diameter kunnen krijgen van twee meter.
Na een lange weg van experimenteren is het gelukt om het sterke Victoriablad in teer porselein weer te geven. Een wonder van de natuur gevangen in kunst.
Everdien en Matthijs met 2 Victoria bladeren
In 2018 zag ik dit wonder van de natuur op Facebook. In de tuin van Matthijs Hazeleger Nelumbogarden zag ik die zomer deze indrukwekkende waterlelie. Ik wist eigenlijk meteen dat ik hier ‘iets mee moest’. Zou het mogelijk zijn om dit fraaie bladpatroon te vangen in porselein?
Ooit begonnen als bloemspecialist en tuinontwerper is de natuur sowieso een enorme bron van inspiratie voor mij. Het leek me fantastisch om met dit blad te gaan experimenteren. Ook Matthijs was enthousiast over het idee en ik mocht een blad ophalen. Niet wetende aan welke uitdaging ik eigenlijk begonnen was….
Het experiment
Met het blad in mijn bezit jeukten mijn handen om aan de slag te gaan. Ik ambieerde een prachtige schaal, maar dat bleek eigenlijk onmogelijk. De uitdaging zat in het maken van een goede mal om daarin het porselein te kunnen gieten. Met gips bleek dit niet haalbaar. Al leverde dit eerste experiment wel een mooie afdruk om later nog te kunnen gebruiken.
Daarna volgden nog de nodige experimenten, zoals het uitproberen met een 3D print. Eerst uitproberen met een kleine mal en daarvan een contramal maken. We hebben er zeker plezier mee gehad, maar nee, dit was niet wat ik wilde.
En dus werd een grotere 3D mal gemaakt. Zou dat beter gaan? Helaas, het gips (nodig om er porselein in te gieten) kwam met geen mogelijkheid uit de mal. Er moest nog een stap tussen.
En dus werd er opnieuw een 3D print gemaakt en daar maakte ik een mal van siliconen mee. Toen het gips in de siliconen mal en toen lukte het. En zo kon ik dan eindelijk delen van het blad verwerken in verschillende kunstobjecten.
Uiteraard ben je met een dergelijk experiment niet continu bezig. Het strekt zich uit over tijd, over meerdere jaren zelfs. Telkens weer proberen, nieuwe ideeën, bijna de moed opgeven, toch opnieuw proberen. Als het dan eindelijk lukt is dat een grandioos gevoel.

Siliconen mal
Victoria amazonica
De Victoria amazonica is de grootste waterlelie ter wereld. De bloemen bloeien slechts twee nachten, in het donker. De eerste nacht is de bloem wit en heeft een ananasgeur. De tweede nacht is de bloem roze en geurloos. Zo lokt de bloem eerst de kevertjes aan voor de verstuiving om ze de tweede nacht te verleiden een andere bloem te bezoeken met het stuifmeel van de vorige nacht.
De indrukwekkende bladeren hebben aan de onderzijde verdikte nerven die samen een netwerk van vierkantjes vormen. De lucht tussen die vierkantjes zorgt voor een enorm drijfvermogen. Grote bladeren kunnen wel een gewicht van 15 kilo dragen. Aan het eind van de bloei maakt de Reuzenwaterlelie zaden aan, waarna de plant afsterft. Met recht een meer dan bijzondere eenjarige plant.
De Victoria Amazonica is onder andere te zien in Diergaarde Blijdorp en natuurlijk bij www.nelumbogarden.nl